Administrar

Candidata socialista a la batlia de Manacor

LA DESTRUCCIÓ DE LA SÍQUIA DE LA VALL DE LA NOU

juliaroman | 12 Juny, 2007 11:02

Sa Vall de la Nou, coneguda popularment com sa Vall, és una zona fèrtil, regada per un gran nombre de fonts (na Memòria, Gossaubo, des Bessons, etc.) i atravessada pel torrent de Na Borges. Està situada al nord del terme de Manacor i confronta amb el terme municipal de Petra.

 

L’aigua de les fonts i el torrent és canalitzada a través d’una sèquia que discorre per la ladera occidental de la vall. En general, és molt plana en alguns trams, per tal que l’aigua circuli tant en un sentit com en l’altre, amb l’objectiu de regar el màxim de rotes i horts i, en els trams amb desnivells, s’aprofità com a font energètica de molins bataners, paperers, robers i fariners. El bon aprofitament de l’aigua ha donat lloc a un dels paisatges més bells del terme de Manacor.

 

La síquia és l’obra base de tot el sistema hidràulic. Està ja documentada al segle XV, si bé l’actual cal considerar-la del segle XVIII, amb reformes al llarg dels segles XIX i XX. Està construïda segons les tècniques i els materials tradicionals. L’aigua ha estat escrupulosament regulada, distribuïda i aprofitada, establint torns mesurats en minuts per la Comunitat de Regants de sa Vall de la Nou, que es va constituir a finals del primer quart de segle XX. El manteniment del sistema hidràulic correspon a la Comunitat de Regants de la Vall de la Nou, tant pel que fa al bon estat de la síquia com a la cura de mantenir-la neta de cara al bon funcionament per regar durant la primavera i l’estiu.

 

Actualment, el conjunt hidràulic està amenaçat per un projecte de la Conselleria d’Agricultura, finançat amb fons europeu, teòricament destinat a la “Millora i Condicionament de la sèquia principal i dels camins de la Vall de la Nou”. L’inici de les obres ha causat la desaparició íntegra d’alguns trams de la sèquia, que han estat reconstruïts sense emprar tècniques ni materials tradiconals. Tot i que s’ha volgut donar un aspecte exterior “respectuós” amb un referit fictici de morter de calç i un coronament de peces de marès que res tenen a veure amb les tècniques constructives de la hidràulica tradicional.

 

El PSIB-PSOE considera que el sistema hidràulic de sa Vall de la Nou és un conjunt de gran vàlua patrimonial i està integrat, a l’hora que dóna vida, a un paratge de gran intgerès paisatgístic amb la categoria d’ANEI. Per tot això, mitjançant el present escrit denuncia la seva destrucció i

 SOL·LICITA: 

1r. Que es faci una revisió del projecte, basada en els valors històrics i patrimonials del sistema hidràlic de la Vall de la Nou.

 

2n. Que sigui incorporat l’estudi històric i arqueològic de la sèquia al projecte de millora.

 

3r. Que s’iniciïn els tràmits oportuns per a la conservació del sistema hidràulic en el grau i les condicions que determini l’administració competent.

  

4art. Que la millora i condicionament de la sèquia i dels camins es facin seguint les tècniques constructives i els materials tradicionals.

 

5è. Que el projecte es completi amb un estudi d’impacte ambiental.

  

El PSIB-PSOE demana a l’Ajuntament de Manacor que faci arribar la present denúncia, juntament amb les fotografies annexes, a les administracions afectades: la Conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern Balear i la Comissió Insular del Patrimoni Històric del Consell de Mallorca.

A Manacor, 12 de gener de 2005.

Signat: R. Júlia Roman Quetglas.

   

SENYOR BATLE-PRESIDENT DE L’IL·LUSTRÍSSIM AJUNTAMENT DE MANACOR

PD.

La resposta del departament de Patrimoni de l'Ajuntament de Manacor va ser esquivar el tema:  <<La síquia de la Vall de la Nou no està catalogada>>. I a més, no es va donar trasllat de la instància a les altres administracions afectades.

La conseqüència ha estat la desaparició de la síquia, gràcies a l'actuació del delegat d'Agricultura de l'Ajuntament de Manacor: ha utilitzat el patrimoni, no per abastir els horts pagesos de la Vall, sinó per satisfer les pretencions dels senyors d'un camp de golf il·legal.

Comentaris

 1. Sa Vall de la Nou

  Hi vaig estar fa uns anys a fer unes fotografies a les vinyes de'n Miquel Gelabert. I si que és una zona guapa.
  La conec poc, no hi havia estat mai. Hi haure de tornar per fer unes fotografies abans que ho espenyin més.

  Pep Torro | 12/06/2007, 11:35
 2. Re: LA DESTRUCCIÓ DE LA SÍQUIA DE LA VALL DE LA NOU

  Et recoman que te hi vagis el més aviat possible, perquè m'han fet arribar que n'estan preparant una altra de grossa.

  Júlia | 12/06/2007, 17:04
 3. la vall de la nou

  som propietari dun bosi de terra a sa vall i me agradaria sebrer que estan preparant. Per sebrer si puc fer algo.

  toni llodra | 13/07/2007, 18:44
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS