Administrar

Candidata socialista a la batlia de Manacor

MOCIÓ PER A LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA

juliaroman | 12 Juny, 2007 10:31

 Fa 69 anys que vàrem viure una cruenta guerra civil entre els anys 1936 i 1939. La victòria dels militars es consolidà en un règim polític dictatorial. El poble democràtic, que va ser vençut, visqué des de les hores en la humiliació i la vergonya, situacions que encara a dia d’avui no han estat superades. Acabada la dictadura, una vegada finit el principal instigador de la guerra entre germans, i després de 28 anys de democràcia, encara no s’han tancat les ferides que pateixen els familiars dels vençuts. Per superar aquesta desgraciada etapa de la nostra història no ens podem resignar a l’oblit. Caldrà reconèixer el valor de les persones, de qualsevol tendència política, que per defensar la democràcia van patir presó, ignomínia i, fins i tot, en massa casos, hi perderen la seva vida, afusellats i després enterrats en fosses comunes, tirats als pous o sepultats a les vores de camins i carreteres. Les institucions democràtiques tenen el deute moral d’impulsar l’ànim solidari entre tots els ciutadans i les ciutadanes per recuperar de l’oblit els fonaments de la nostra preuada democràcia actual. Avui dia, algunes institucions autonòmiques i alguns municipis de Mallorca –Porreres, per exemple- han adoptat mesures de reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil. Consideram que a Manacor ja ha arribat l’hora de reeixir aquest deute històric fent memòria de la nostra històrica. Per això el Grup Socialista de l’Ajuntament de Manacor presenta al Ple la següent proposta d’ACORD 
  1. L’Ajuntament de Manacor elaborarà un cens de veïns desapareguts durant la Guerra Civil i en la immediata postguerra i la dictadura.
  2. L’Ajuntament de Manacor elaborarà un cens de les fosses comunes o enterraments irregulars que es trobin en el seu terme municipal.
  3. L’Ajuntament de Manacor rehabilitarà els noms dels que sofriren persecució i processos judicials sense garanties de cap tipus.
  4. L’Ajuntament de Manacor promourà l’adjudicació dels honors deguts als càrrecs públics, perseguits per la defensa de les institucions democràtiques.
  5. L’Ajuntament de Manacor elaborarà un catàleg de tots els signes feixistes que encara perduren al municipi a fi i efecte de documentar-los i d’eliminar-los.
  6. L’Ajuntament de Manacor deixarà constància de la seva actuació amb la col·locació d’una placa al cementiri de son Coletes, amb la següent inscripció:
<<Els demòcrates de Manacor a tots els ciutadans i ciutadanes que per defensar la llibertat, la democràcia i la II República foren afusellats en aquest indret. Ajuntament de Manacor 2005.>>  Manacor, Dimecres Sant de 2005. La portaveu del Grup Municipal Socialista, Júlia Roman Quetgles. 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS