Administrar

Candidata socialista a la batlia de Manacor

Volem que es facin les aut˛psies a Manacor, amb dignitat

juliaroman | 22 Marš, 2007 12:47

En aquests moments, l’únic que dignifica Son Coletes són els difunts que acull. Tota la resta és deplorable. Deu ser un dels cementeris més poc agradables de Mallorca.

 

Hora d’anar al cementeri, al sentiment de dol, s’hi afegeix un mal gust de boca provocat per la deixadesa que s’hi respira. La pedrera de veïnat i el pas continuat de camions aixequen tanta pols que el cementeri resta perennament immers en un núvol boirós -que res té de místic- i emblanquina làpides i cipresos. Si plou mos enfangam, perquè encara hi ha trams que no han estat adoquinats. Si fa sol, t’hi acubes; no hi ha encara aparells d’aire ni fred ni calent. Els “arbres” de l’aparcament semblen de país nòrdic, eviten fer ombra.

 

Després hi ha el tema de les mancances. L’Ajuntament de Manacor no ha fet res per cobrir-les, tot i que n’és l’únic responsable. Per començar, Manacor no té serveis funeraris municipals. El cementeri no disposa encara de tanatori ni de forn crematori. I aquestes són necessitats importants; bé que ho sap el delegat de l’Ajuntament i, sobretot, l’empresa privada que dóna aquests serveis.

 

Amb tot, l’únic problema que té el PP amb els serveis del cementeri és la impossibilitat legal de practicar-hi les autòpsies. I això, mirau per on, no depèn de l’Ajuntament, sinó de l’Administració de l’Estat. Curiosament, la centralització de les funcions anatòmico-forenses amb la creació dels Instituts de Medicina Legal (IML), deriva de l’Ordre Ministerial 1898/2003 de 26 de juny que va emetre el Ministeri de Justícia durant el govern d’Aznar i essent ministre Jaume Matas. L’IML de les Illes Balears va entrar en funcionament a finals de juliol de 2004. Ni el president Matas ni els batles del PP varen expressar la més mínima queixa del què ara, el batle de Manacor, considera tan greu. La solució és clara: que el PP impulsi la reforma de la llei que ell mateix va promoure, per tal que a Manacor s’hi puguin fer autòpsies.

 

Volem que a Manacor s’hi facin les autòpsies, però amb la dignitat que es mereixen tant la persona difunta com els seus familiars. Per això haurien de canviar molt les coses. Desgraciadament, tothom sap com i qui ha fet les autòpsies a Manacor. El dipòsit de Manacor no té la infrastructura mínima per realitzar les autòpsies amb el rigor científic i tècnic necessaris. Però el més greu i denunciable és l’absència endèmica del personal qualificat, auxiliar, per dur a terme aquesta tasca.

 

Mentre les mancances al cementeri de Manacor són importants i intol·lerables en aquestes altures, el PP mareja la perdiu fent oposició al govern de Zapatero. Els responsables municipals del PP han d’assumir la seva responsabilitat i invertir en la millora del cementeri. Però això no ho faran. Les inversions les fan allà on hi ha negoci (exemple: compra de Can Bauçà el 2004 i encara inutilitzat). Per tant, el cementeri no forma part de les seves prioritats, com es reflecteix en la manca de partides al pressupost municipal. Si volem millorar en aquest tema ho haurem de fer noltros, els socialistes.

 

DE FITUR AL CEMENTERI DE MANACOR

juliaroman | 16 Marš, 2007 09:24

L’assistència a les fires internacionals de turisme és una fita ineludible en l’agenda de l’equip de govern de Manacor (PP i AIPC). Això, en principi, és bo per a la projecció turística del municipi. El problema és la confusió mental que pateixen a l’hora de destriar entre el què és potencialment vendible i el que és un producte turístic.

 

L’any passat varen basar la campanya amb la promoció de les cales verges de Manacor mitjançant fotografies de gran format. Unes cales que són verges gràcies a la lluita persistent dels manacorins i manacorines assenyats contra l’urbanisme especulatiu de la dreta local. La foto estrella va ser la de Cala Varques, sens dubte la millor de les nostres cales. Foto a vista d’ocell, llum nítida i uniforme, sense cap ombra, i els colors fortament contrastats de l’entorn; el verd del pinar, el gris-marró de les roques, el blanc radiant de l’arena i el blau indescriptible de l’aigua, oferien una imatge paradisíaca de la cala. La nota més “naturalista” la posaven unes taques negres sobre l’arena: les més grosses eren les de les vaques descansant entre d’altres taques negres, més petites, que pertanyien a les seves merdes. Fins aquí tot resulta idíl·lic i dóna la imatge d’un govern municipal que posa en valor el patrimoni mediambiental. Però això no deixa de ser un miratge. En realitat el què hem de patir és que els camins d’accés a les cales manacorines estan tancats; són camins públics, però només se’n permet un accés privat. I això es així, evidentment, gràcies a la complicitat del govern municipal, senzillament perquè no ha fet res per solucionar el problema. Curiosament, el major nombre de queixes enregistrat l’any passat a les oficines d’informació turística de Manacor, es referien a la manca d’accés a les cales verges. Està clar que, en aquesta terra, esser pepero i conscienciat amb el patrimoni públic són dues qüestions irreconciliables.

 

Enguany han descobert el poder de seducció de la imatge en moviment i s’ha produït un vídeo promocional que ha costat 11.995 € -el concurs d’idees no forma part dels plans del batle de Manacor-. Però la millor notícia que ha generat la fira de Madrid ha estat el representant de l’Ajuntament que hi ha assistit, acompanyant el batle. En general, i per raons lògiques –o pràctiques-, l’escollit sempre era el delegat de turisme. Però enguany, per sorpresa meva, ho ha estat el delegat del cementeri. En principi vaig pensar que era una broma, o un mal entès, perquè ja me diran què hi pot fer el delegat del cementeri a una fira turística, promocionar una nova oferta complementària de nínxols per a vacances d’ultratomba? Ja sabem que pel cementeri les coses no estan molt clares, tot i la manca d’informació que patim els regidors d’aquest Ajuntament, ja que l’esmentat delegat, durant els més de tres anys de mandat, no ha convocat mai una comissió informativa. I què li deu haver passat al delegat de turisme: està cansat? Ha esgotat les idees? Té problemes amb el batle? Ja no té il·lusió per fer promoció? No creu amb el producte que promociona? Cap explicació. Misteri.

 Una vegada més l’equip de govern manacorí posa en evidència la seva manca de professionalitat. Ha convertit l’assistència a FITUR en un acte de representació; un motiu més per sortir a la foto i copsar l’espai de la premsa local. Però això no té més transcendència. El problema és que els delegats de torn aprofitin l’avinentesa per fer turisme, enlloc de fer gestió en les seves delegacions.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS